Prins Alexanderplein krijgt grote metamorfose


Het Prins Alexanderplein krijgt de komende jaren een grote metamorfose. Het plein wordt een groen, levendig en sfeervol stadsplein. Bezoekers kunnen er plaatsnemen op een terrasje of een bankje, wandelen, spelen met waterfonteintjes, genieten van kleine evenementen en activiteiten. Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp hiervoor vastgesteld. Begin 2025 start de inrichting van het nieuwe plein en een jaar later is het af.

Ontwerp van het plein
“Een groener plein zorgt voor een gezonde leefomgeving, met schonere lucht, een aangename temperatuur, met meer ruimte voor planten en dieren. Ik ben heel blij dat het nu nog stenige Alexanderplein straks verleden tijd is. Het plein wordt een plek waar je graag naartoe wilt. Om te relaxen, elkaar te ontmoeten, koffie te drinken of plezier te maken met de waterfonteintjes”, aldus Leefbaar-wethouder Maarten Struijvenberg, verantwoordelijk voor het stadsproject Prins Alexanderplein. “Met het nieuwe plein met zijn verlaagde plantvakken voel je weer dat je in de laagst liggende polder van Rotterdam staat, de Alexanderpolder. Het brengt een stukje identiteit terug van de polder die Prins Alexander ooit was.”

Het definitieve ontwerp voor het plein is af. Er komt bijna 2.500 m2 nieuw groen op het plein en circa 50 nieuwe grote en kleine bomen, zoals elzen, iepen en berken. Een aantal bestaande bomen blijft behouden, waaronder de grote kastanje op het plein.Het grote verlaagde plantvak aan de zuidzijde biedt niet alleen ruimte voor bomen en planten, maar werkt ook als waterberging voor regenwater. Dat water wordt gebruikt voor de beplanting op het plein en om het grondwater aan te vullen. Bij hevige regenbuien verdwijnt het overtollige water naar open water. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast sterk af.

Omwonenden en bezoekers van het plein hebben in de afgelopen jaren op verschillende manieren hun ideeën en wensen voor het nieuwe ontwerp meegegeven.

Woningen
In de toekomst veranderen kantoorgebouwen aan het plein deels in woningen. Als eerste verandert het voormalige kantoorgebouw De Ster aan het plein in een woongebouw met 169 huurappartementen, met een rooftopbar met daktuin op de 10e verdieping en horeca met terrassen op de begane grond. De woningen gaan nog deze zomer in de verhuur. Ook het kantoorgebouw Saturnus maakt in de toekomst plaats voor woningen.

Stadsproject
Het Prins Alexanderplein is een van de Rotterdamse stadsprojecten. Het is onderdeel van de Alexanderknoop, dat de komende jaren omgevormd wordt tot het centrum van Rotterdam-Oost. Tevens maakt het plein onderdeel van de Oostflank, het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein. Rotterdam gaat hier in de toekomst 30.000 woningen bouwen, om in te spelen op de sterk groeiende vraag naar woonruimte in de stad.

Gerelateerde berichten

laat een reactie achter