Peter komt op voor De Kristal

Aftakeling van woongebouw De Kristal in Nesselande gaat Peter aan het hart, dus komt hij in actie: ‘Het was zo gezellig hier’

De Rotterdamse pensionado Peter Vermeegen ziet zijn woongebouw aftakelen en wil het tij keren. Reden om zich kandidaat te stellen voor de wijkraad Nesselande. Want misschien dat dat wel helpt.

Hij drinkt graag een glas wijn. Op zijn visitekaartje prijkt het Latijnse spreekwoord ‘carpe diem’. Peter Vermeegen (72) geniet van het leven, dus betitel de afgezwaaide commercieel manager niet als ‘boze bejaarde’. Maar een scherpe tong heeft hij wel. En die wil hij gaan inzetten in de wijkraad. ,,Ik zie op sociale media zoveel mensen commentaar geven op van alles en nog wat. Dan denk ik: probeer er zelf eens wat aan doen.”

Met zijn vrouw verhuisde hij negen jaar geleden van Zevenkamp naar Nesselande. Woongebouw De Kristal voor 55-plussers zou hun ideale laatste habitat worden. Zonder trappen of drempels maar met weids uitzicht vanaf het zonnige balkon, een strand, de Zevenhuizerplas en de metro om de hoek en een begane grond vol voorzieningen. ,,Het was hier altijd ontzettend gezellig”, zegt Vermeegen.

Maar daar is inmiddels weinig meer van over. De medische zorg bleef, maar het geliefde zorgrestaurant sloot de deuren, de servicebalie verdween en toen vertrok ook nog eens de bibliotheek. Weg ontmoetingsplek voor flat én buurt. Weg lekker plekkie om de krant te lezen. Weg klaverjasclub. Alleen het afgedekte biljart staat verloren in de verlaten ruimte. ,,Daar wordt nog nauwelijks gebruik van gemaakt”, zegt Vermeegen. ,,Terwijl we hier toch vaak stonden te biljarten. Haalden we een wijntje erbij. Hartstikke leuk.”

Tergend langzaam
De bewonerscommissie ging onderwijl ook nog eens ter ziele, maar werd twee jaar geleden nieuw leven in geblazen. Vermeegen stak zijn vinger op en werd penningmeester. Maar iets voor elkaar boksen gaat moeizaam, is zijn ervaring. ,,Ik heb niets tegen de SOR (Stichtingen Ouderen Huisvesting, red.), maar het gaat hier allemaal zo tergend langzaam.” Na ruim drie jaar toont de begane grond nog steeds als een overleden winkelcentrum. ,,In het begin stonden er zelfs hekken met zwart plastic. We noemden het toen ook wel plaats delict.”

Plannen voor een nieuwe invulling zijn er wel, maar die brengen geen gezelligheid mee. Nieuwsgierige buren zagen althans mensen rondlopen met bouwtekeningen voor twintig zorgwoningen voor mensen met dementie. Navraag bij de huisbaas leverde alleen een brief op waarin staat dat het gaat om ‘een schets-idee’. ,,Het is een fijn dat aan zulke zorg wordt gedacht, maar wees gewoon eerlijk. Want die nieuwe woningen gaan ten koste van onze binnentuin waar bingo en jeu-de-boules wordt gespeeld en waar bewoners bij mooi weer in de zon zitten.”

Ouderenrestaurant
Door zich verkiesbaar te stellen voor de wijkraad hoopt Vermeegen weer leven in De Kristal te krijgen. ,,Ik ga me sterk maken voor een nieuw ouderenrestaurant”, zegt hij strijdvaardig. En hij heeft meer noten op zijn zang. Het vele straatvuil bijvoorbeeld is een bron van irritatie. ,,En in Nesselande is niet alleen niets te doen voor ouderen, dat geldt ook voor jongeren. Eén keer per week kunnen ze terecht in een zaaltje, voor de rest hangen ze maar een beetje rond in het metrostation. Dat moet toch anders kunnen.”

Wat hij als wijkraadslid voor elkaar denkt te krijgen? ,,Ik heb een lange verlanglijst en ik denk zeker dat ik daar iets van tot stand kan brengen”, zegt hij. ,,Misschien niet als eenling, daarom heb ik me aangesloten bij Leefbaar Rotterdam. Omdat ik hun standpunten deel, maar ook om een grote volkspartij achter me te hebben.”

Gerelateerde berichten

laat een reactie achter