Naar een duurzame badplaats Nesselande

We hebben geweldig zwemwater in de Zevenhuizerplas, maar we kunnen er maar twee maanden zwemmen: in juli en augustus. Alleen dan is het water warm genoeg. Bovendien is het water eng diep, en is de plas niet gezellig. Daar wil een werkgroep iets aan doen.

“De gemeente heeft de plas ontworpen als recreatiestrand voor de hele stad. Wij, een groep bewoners, hebben nagedacht hoe je daar op een goede manier invulling aan kan geven.Wij stellen voor om in de plas een duurzaam buitenbad te maken, met een drijvende recreatiekade in het water, een peuterbad en een veilige kinderzone. Dat kan energieneutraal en volledig ecologisch verantwoord. Je kunt dan van april tot en met oktober buiten zwemmen.

Een duurzame badplaats. Hoe werkt het?

1. Een drijvende kade
We leggen een drijvende kade in een halve cirkel in de plas. In de cirkel kunnen kinderen veilig spelen: het is er maximaal 1.40 diep. Op de kade kun je wandelen, vissen of zonnebaden. Sloepen en surfers kunnen er aanleggen.

2. Zwembad en peuterbadje
In de kade komen twee verwarmde zwembaden: één voor volwassenen (50 m.) en één voor peuters (5 m. doorsnee). De baden laten water uit de plas in, dat je voortdurend kunt verversen. We verwarmen het water in de baden met hetzelfde principe als vloerverwarming.

Hoe verwarm je het zwemwater?
In de drijvende kade zijn zonnecollectoren verwerkt. Die collectoren verwarmen buizen met water, en die buizen verwarmen op hun beurt het water in het zwembad. Je voegt dus geen andere energie toe dan zonne-energie. De kade krijgt een betonnen loopdek.

Hoe warm wordt het water?
Het water wordt een paar graden warmer, afhankelijk van hoeveel zon er is. Boven de 20 graden slaat het systeem af. Want als het water warmen wordt dan 21 graden heb je kans op algen. In de zomer ververs je daarom ook het water doorlopend.”

Meer info:
https://zwemmenindezevenhuizerplas.nl/plan/

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Naar een duurzame badplaats Nesselande”

  1. william010

    Wat een verschrikkelijke en lelijke aantasting van het strand! En het strand is al zo klein.
    Ook is dat zwembad is in feite een zandbank met dijken aan weerszijden die een stuk water omsluiten wat praktisch stilstaand water wordt.

laat een reactie achter